Menu
Menu
Ważne strony
Msze Święte:
NIEDZIELA: 8:00; 10:00; 12.00 (dzieci); 16:00 (młodzież)
{kaplica w Osówce: g. 9:00}
DNI POWSZEDNIE: 7:00; 17:30
KANCELARIA PARAFIALNA:
poniedziałek - piątek: 7:30-8:30, 16:00-17:00
SPOTKANIA COMIESIĘCZNE:
Bierzmowani – III niedziela miesiąca godz. 16:00
Dzieci komunijne - I niedziela miesiąca godz. 12:00
Rok 2021
Święto chleba
Jest tyle smaków ile krajów, tyle wiedzy ile tradycji, tyle kształtów i kolorów ile pejzaży…
Wszędzie na świecie ludzie dzielą się chlebem, jest symbolem a zarazem hołdem składanym urodzajnej ziemi. Czy to północ czy południe, wschód czy zachód, istnieje tysiąc sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem…
W czasie, gdy kończą się żniwa i rozpoczynają dożynki, warto choćby w skrócie ukazać historię chleba, tego, o który prosimy w Modlitwie Pańskiej: „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj...”.
Pierwsze wzmianki o pieczywie, które można nazwać już chlebem, pochodzą z lat 2860-2840 przed Chr. Za Ramzesa III wypiekano już 30 różnych rodzajów chleba z mąki pszennej i jęczmiennej. Z Egiptu umiejętność wypieku chleba przejęli najpierw Żydzi, później Babilończycy, Fenicjanie i Rzymianie, a za ich pośrednictwem chleb dotarł do innych krajów Europy. W Atenach 500 lat przed Chr. znano kilkadziesiąt gatunków pieczywa. Rzymianie jedli już chleb na zakwasie, a dobre pieczywo cenili sobie tak bardzo, że wyróżniających się piekarzy niewolników obdarzali wolnością, nie szczędząc im pochwał za życia i po śmierci, a nawet stawiali pomniki antycznym mistrzom piekarnictwa. Właściwy chleb, tzn. pieczony już z ciasta przefermentowanego, od swego praprzodka przyjął okrągły kształt. Taka forma chleba widnieje na rysunkach i płaskorzeźbach egipskich, na płytach grobowych i pomnikach Rzymian, Celtów, Normanów itp. Również wszystkie dawne chleby słowiańskie były okrągłe, od ówczesnych placków różniły się tylko grubością. Podłużna forma chleba znana jest w Europie dopiero od XII wieku.
W najwyższej cenie od wieków był chleb biały, pszenny. Taki chleb jedli królowie i bogacze, czarny chleb natomiast był dla niewolników, wieśniaków i miastowej biedoty. Dowodzą tego najstarsze wykopaliska, także polskie. Tak było również w późniejszych okresach.
W Polsce powszednim chlebem chłopów, jak i ludności miejskiej był chleb żytni, ciemny. Jeszcze w XV wieku nazywano go rżanym, od ówczesnej nazwy żyta - reż lub rża (stąd i stara nazwa ścierniska - rżysko). Białe pieczywo to były kołacze, bułki, pierogi, obwarzanki. Dawny zwyczaj nakazywał przywozić je z jarmarków czy odpustów jako szczególny upominek.
Dziękujmy Bogu za dar chleba na naszych stołach i prośmy gorąco, by nam go nigdy nie brakowało.
05 września 2021 roku o godz. 10.00 w naszym kościele była sprawowana msza dziękczynna za tegoroczne plony. Już drugi rok tradycyjne dożynki zastąpiła nowa forma - Święto Chleba. Na tę uroczystość każde sołectwo przynosi Panu Bogu, jako dziękczynienie, bochen chleba i owoce. Te dary składane są przed ołtarzem, aby następnie je pobłogosławić i podzielić wśród uczestników Eucharystii. Gospodarzem tego święta był Wójt gminy Czernikowo, pan Tomasz Krasicki. Mszę św. sprawował nasz ks. proboszcz, który wygłosił również okolicznościowe kazanie. Na mszy św. dziękczynnej zgromadzili się rolnicy naszej gminy, nasi parafianie, przedstawiciele sołectw. Po zakończonej liturgii eucharystycznej podzielono chleb między zebranych i przed kościołem odbyła się biesiada. Bogu niech będą dzięki za tego roczne plony, za dary dzięki którym będzie można nakarmić miliony ludzi.